EAT WHOLE FRESH RIPE RAW ORGANIC PLANT-BASED FOODS ;-)

Consultati si paginile informative de mai jos!

luni, 19 iulie 2010

Despre morcovi si sucul de morcovi



Am adunat mai jos date si informatii din mai multe carti de specialitate:

1. Despre morcov (DAUCUS CAROTA)

Morcovul este socotit ca una din cele mai pretioase legume. Se foloseste in alimentatia omului atat pulpa cat si sucul extras din ea, semintele si frunzele.
Morcovul contine mari cantitati de vitamina A, B1, B2, C, E, provitamina A (caroten), zaharuri, leviloza si dextroza direct asimilabile, numeroase saruri minerale (Fier, Fosfor, Calciu, Sodiu, Potasiu, Magneziu, Arsenic, Mangan, Sulf, Cupru, Brom), carotina, aspargina si daucarina. Este cea mai bogata leguma in betacaroten. Este tonic, remineralizant, antianemic, factor de crestere si un bun prieten al intestinului, reglementator intestinal, antiputrid si cicatrizant gastric, depurativ, fluidizant biliar, pectoral, diuretic, favorizeaza lactatia, vermifug, intineritor tisular si cutanat, cicatrizant al ranilor.
Este indicat in astenii, tulburari de crestere, demineralizare, rahitism, carii dentare, anemii, anumite insuficiente ale acuitatii vizuale, intercolite, infectii intestinale, diaree infantila si a adultului, colibaciloza, ulcere gastroduodenale, hemoragii gastro-intestinale, constipatie, afectiuni pulmonare (tuberculoza, bronsite cronice, astm), reumatism, guta, litiaza, arterioscleroza, insuficienta hepatobiliara, ictere, insuficienta lactatiei, dermatoze, paraziti intestinali (tenie), prevenirea bolilor infectioase degenerative, prevenirea imbatranirii si a ridurilor.
Nu se curata niciodata morcovul de coaja, se spala de urmele de pamant si se perie sub un jet de apa rece; pielita este cea mai savuroasa si mai bogata in enzime si vitamine.
Pentru a inlesni iesirea dintilor la copiii mici li se da in mana un morcov crud pentru a se juca cu el.
Morcovul sporeste numarul globulelor rosii si procentajul hemoglobinei, pe care o reinoieste, reintinereste, stimuland functiile hepatice, opunandu-se gastritelor sau ulcerelor gastroduodenale, reprezentand un puternic factor de echilibru.
Semintele de morcov macinate, adaugate in hrana vie, sunt un bun stimulent, aperitiv, diuretic, emenagog, galactagog. La doza de 1-5 g, semintele sunt carminative (expulzeaza gazele intestinale).
In bucataria fara foc morcovul se foloseste alaturi de alte legume, radacinoase, varza murata, cereale, germeni, din care se pregatesc cele mai sofisticate preparate fara foc, bune la gust si foarte hranitoare.

2. Sucul de morcovi:
Acest tip de suc poate fi consumat in cantitati de cate 500 ml pe zi sau chiar de 3-4 l pe zi in cazuri mai deosebite. Se poate consuma simplu sau in combinatie cu alte sucuri de legume sau fructe. Se consuma imediat dupa preparare! Are ca efect principal normalizarea intregului organism. Ajuta foarte mult la asimilarea vitaminelor B, C, E, D, U si K, stimuleaza pofta de mancare, ajuta la digestie, mentinerea structurii osoase. Pentru femeile insarcinate in ultimele luni este foarte indicat, ajutandu-le la mentinerea dentitiei intr-o stare buna, la evitarea infectiilor de orice natura la nastere, etc. Sucul de morcovi este un solvent natural al formatiunilor ulceroase si canceroase, antiinfectios, ajuta la eliminarea din organism a zaharurilor si amidonului, stimulent al glandelor endocrine, catifeleaza epiderma.
Morcovul intra in categoria plantelor lipsite complet de toxicitate si care pot fi utilizate in cantitate mare si pe timp indelungat, atat in alimentatie cat si in fitoterapie, fara nici un risc terapeutic.

Bibliografie:
Elena Nita Ibrian - Tratat de hrana vie
Elena Nita ibrian - Plantele aliment si medicament
Elena Nita Ibrian - Bucataria fara foc
Ovidiu Bojor - Sanatate prin seminte, legume si fructe
Ovidiu Bojor - Fitoterapie traditionala si moderna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu